15 Mart 2015 Pazar

Ukrayna'dan 12 Hayatta Kalma Dersi / 12 Survival Lessons from Ukraine

Merhaba uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum.
Twitter adresinde denk geldiğim ve faydalı olabileceğini düşündüğüm bir paylaşımı size Türkçe'ye çevirmek isterim.

Yazının orjinali aşağıdadır.
http://www.themodernsurvivalist.com/archives/4022
yazıda bahsedilen Ukrayna'daki savaşı gören kişinin oluşturduğu forum sayfasının linki de aşağıda:
http://www.survivalistboards.com/showthread.php?t=383778

Yazının aslındaki maddeleri bize göre yorumlayarak ve özetleyerek yazacağım.

1- Topçu ve piyade kuvvetleri hayatta kalan yalnız kahraman fantazilerini her zaman döver.
Bir iç savaş ya da dış savaş durumunda en acı ders hayatta kalma grupları ya da imkansız olanaksızlara karşı bir sığınakta hayatta kalmaya çalışmanın kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacağıdır. Bir birey ya da küçük bir grubun kendisini yok etmeye gelen bir işgal kuvvetiyle yüz yüze mücadele etme imkanı yoktur. Bırakın evleri, kasabaları bütün bir şehir işgal kuvvetlerinin eline düşmektedir. Bu boyutta bir çatışmaya karşı koymak size sıkılana kadar ateş edilmesi, sıkıldıklarındaysa sizi topçu ateşine ya da hava bombardımanına maruz bırakarak patlatmalarına yol açacaktır.

2-Yemeğinizi, suyunuzu, sığınağınızı ve ilaçlarını hazırlamış olmanız gerekir.
Ukrayna'daki pek çok insan şu anda susuzluk ve kıtlık çekmekteler. Ayrıca bombalamadan dolayı evleri ve elektrikleri yok. Bu nedenle savaş durumunda soğutmasız muhafaza edilebilecek ve az miktarda ya da hiç pişirme gerektirmeyen gıdalara ihtiyaç var. Ayrıca her türden ve ölçüden su kabına ve tabi ki olabildiğince çok miktarda suya. Kötü koşullardan dolayı oluşacak soğuk algınlığı, grip, ateş, ishal gibi basit hastalıkların, bebek bezi maması gibi temel ihtiyaçların önceden ve gizlice stoklanmış olması gerekiyor. Isınma ve pişirme için alternatiflerin olması da gerekiyor. Uyku tulumu ve çadır da çok önemli. Bir yere sığınmanız durumunda kırık camlar ve kapılar nedeniyle bina içinde ya da bir mülteci kampında bina içinde size konfor ve mahremiyet kazandıracaktır.

3-Olaylara karışmayın
Protesto yürüyüşleri ve eylemleri, şiddet eylemlerine katılmaktan, görüntü vermekten kaçının.
Sizleri komşunuz hatta akrabanız bile ihbar edebilir. Politik görüşünüzü kendinize saklayın. Eğer taraf tutarsanız da geri dönüşü olmayacağınız bilin. Eski arkadaşlarınız, çalışma arkadaşlarınız, komşularınız... Zor durumda (sorguda işkence gördüklerinde ya da infaz edilmemek için bir şans zannettikleri anda) kaldıklarında kendilerini sağlama almak için sizin adınızı vereceklerdir.

4- Davranış, kıyafet ve teçhizat sizi öldürtebilir ya da tutuklattırabilir.
Herşeye karşı o kadar tarafsız olun ki, (bunu üstünüzdeki kıyafetler, işaretler, saç sakal dövme gibi şeyler  de bile göstermeniz gerekebilir) birisi sizi gördüğünde kimin tarafını tuttuğunuzdan emin olamasın. Savaş ya da karışıklık durumunda ilk yapılan şeyler yollarda kontrol noktaları oluşturmaktır. Ve bu noktalardan geçip geçememek hayat ile ölüm arasındaki çizgi olabilir.
Bir silah, GPS, telsiz, haritalar, propaganda malzemeleri sizi tehlikeli kılar. Ayrıca kamera, fotoraf makinesi, laptop vb. casusluk araçları sizi zor duruma sokar.

5-Kontrol noktalarıyla başa çıkmayı öğrenin
Kontrol noktalarında kadınlar ve çocuklar erkekler kadar dikkat çekmez, toplu taşıma araçları daha az incelenir. Seyahat için az şey taşımak, sağlıklı olmak, gerekirse uzun mesafe yürüyebilmek (toplu taşımadan indirilebilir ya da çok sevdiğiniz arazi aracına el konulabilinir) için uygun giyinmek önemlidir. Rüşvet vermek (nakit para, değerli maden) gerekebilir. Gizlenmiş bir silah sizi öldürte ya da tutuklattırabilir. Taşınacak ve değerli olan şeyler asla cepte ya da çantada olmamalı. Kıyafetin, beden boşluklarının (kadınlar), yutulmalı, oyuncaklar vb. şeyin içine saklanmalıdır. Her zaman altınınızın olması gayet iyidir.

6-Silahlar sizi kurtarabilir, ama kurtaramaya da bilir.
Eğer savaşın taraflarından biri değilseniz, taraflardan biri ile karıştırılma riskini almamlısınız.
Asla açıkta silah taşımamalısınız. Sahip olduğunuz silahı her an satmaya, saklamaya hatta atmaya hazır olmalısınız. Eğer tarafınız yoksa iyi saklanmış bir miktar para bir silahtan daha kıymetli olacaktır.

7-Bir 9mm tabanca ya da katlanır dipçikli bir tüfek satın alın.
Olur da sınırı geçmek durumunda kalırsanız geri de bırakacağınız silahların hemen satılabilir tipte olmasının önemi büyüktür. Ayrıca tüfek tercihinizi katlanır dipçikten yapmanız kolay saklayabilinmesi nedeniyle size esneklik sağlayacaktır.

8-Pasaportlar ve kimlikler önemlidir.
Savaş bölgesinde gezerken kimliğinizin olduğundan emin olun. Her kontrol noktasında sizden kimlikler (birden fazla) istenecektir. Kanıtlanamayan bir kimlik var olmayan bir kişiye dönüşmenize sebep olabilir.

9-Nakit kraldır!!!
Savaşa rağmen Ukrayna'da hala gıda var. Ancak insanlarda alabilecek para yok. her ay fiyatlar %30 zamlanıyor. YErel para yerine dolar ve Euro olması sizi sinsi ikinci düşmandan (enflasyon) koruyabilecek tek şey.

10-EDC'nizi iyi kullanın!!!
Öyle bir an gelir ki sahip olduğunuz tek şey cebinizde kalanlardır. Cebinizde kalanlarla boş bir yeri sışınak haline getirmeye, karnınızı doyurmaya ya da kendinizi savunmaya çalışabilirsiniz. Kefenin cebi yok ama pantolonunuzun var. Ölmeden önce bu ceplerde ne olduğuna iyi karar verin.

11-Bir offshore hesabı açın
Bimki gibi ülkelerde işler kötüleşince devalüasyon olur ve bankalar kapılarını kapar. Enflasyona uğramamk ve kendi paranıza ulaşabilmek için bir offshore hesabı açmak en mantıklı yoldur.
Savaşın taraflarından biri değilseniz para en çok ihtiyacınız olacak şeydir. Ancak hırsız evinize girdiğinde silah satın alamayacağınız gibi, ülkenizde savaş çıktığında da offshore hesap açamazsınız.

12-Evinizi terketmeye hazır olun ve zamanını bilin.
Kesin olan bir şey vardır ki savaş olan yerden uzak durmak yapılacak en iyi şeydir. her zaman gidelecek bir ülkenin planlamasını yapın. Nereye gider, ne iş yapar, kimi arar nasıl yaparsanız.
Planlama size çok fazla zaman kazandıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder