31 Mart 2015 Salı

Buzdolabına dikkat!!!

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/28604012.asp

Elektrik kesintilerini kısa süreli, bir seferlik ya da kısa zaman aralıklarıyla gidip gelmesi şeklinde yaşayabiliriz. Bu nedenle buzdolabında yer alan çabuk bozulacak yiyeceklerinizi tüketme planları yapmakta fayda var.

SÜT VE YOĞURDA DİKKAT
** Dolap kapağında bulunan yiyecekler çok çabuk bozulur. Çünkü dolap her açıldığında sıcak havayla ilk burası temas eder. Bu nedenle sütün üzerinden eğer üç gün geçmişse ve elektrik kesintisi yaşanıyorsa, sütü koklamadan içmeyin ve yemeklerinizde kullanmayın.
** Yoğurt da çabuk bozulacak yiyeceklerin başında gelir. Satın alındıktan sonra en fazla 7 gün beklenmelidir. Elektrik kesintisi uzun sürüyorsa, yoğurdu da yemeden önce kontrol etmekte fayda var.
** Sert peynirler (İzmir tulumu, kaşar, dil peyniri vb) streç filme sarılarak 4 haftaya kadar tazeliğini muhafaza edecektir. Ancak peynir küflenmişse, küflenen kısmını mutlaka kesin. Elektrik kesintisi sırasında ilk bozulacak peynir krem peynirdir. Bu nedenle kesinti uzun sürerse krem peynirin de bozulması muhtemeldir.


DENİZ ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDİN

** Buzdolabında en çabuk bozulacak ürün deniz ürünleridir. En fazla iki gün bekletmelisiniz. Elektrik kesintisinin uzun sürmesi halinde ise zehirlenme ihtimaline karşı tüketmeden önce mutlaka kontrol edin.
** Sebze ve meyveler dolabın kendi ısısıyla bir süre daha idare edecektir.
** Çabuk bozulma ihtimali olan bir diğer ürün de ettir. Elektrik kesintisi sırasında etlerin suyunu salacağını unutmayın ve altlarına bir tabak koyun. Kırmızı et buzdolabında en fazla dört gün dayanır. Sosis ve salam 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır.


4 SAAT DAYANABİLİR

** Benzer şekilde beyaz etler de 4 gün dayanabilir. Derin dondurucuda bulunan beyaz eti uzun süre saklayabilirsiniz.
** Elektrik kesintisi sırasında yiyeceklerinizin ısınmasını, derin dondurucudakilerin çözülmesini geciktirmek için dolap kapaklarını mümkün olduğunca açmamaya çalışın. Kapağı açılmazsa buzdolabı yiyeceklerinizi en fazla 4 saat soğuk tutabilir.
** Derin dondurucu için bu zaman 24-48 saattir. Ancak derin dondurucu içindeki buzlar çözülmüşse içindeki ürünleri hemen tüketmekte fayda var.
** Kesinti başlar başlamaz dolabınızda dondurma varsa onu tüketin.
BUNLARI UNUTMAYIN

** Elektrik kesintisi ne kadar sürerse sürsün; elektronik cihazlarınıza zarar verebilir. Bu nedenle kesinti başladığı sırada televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi, fırın, bilgisayar gibi aletleri prizden çekin. Zira elektrik bağlantısı sırasında çıkabilecek ufak bir kıvılcım bile yangına sebep olabilir.
** Güneş enerjisiyle şarj olan cihazlar hayat kurtarabilir. Bu cihazlar, kesintinin uzun sürmesi halinde şarj ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder