24 Mart 2015 Salı

Katrina fırtınasında yaşananlar ve çıkarılan dersler...

Merhaba;

Amerika'da geçtiğimiz yıllarda yaşanan en büyük felaketlerden olan, ve sonucunda oluşan görüntülerin sadece Amerikalıları değil tüm dünyayı şaşırtan sahneler yaşandı.
Amerikayı sevin sevmeyin ama bana bu büyüklükte bir afet biz de olsa ne olurdu diye düşündürttü yaşananlar.
Bu konu hakkında örnek iki yazı aşağıda. Yine sizlere kabaca yazanları özetleyeceğim. Çalışma iki yazının sentezi olacaktır.


http://get-urban-survival-skills.blogspot.com.tr/2010/08/urban-survival-planning-lessons-learned.html

http://www.offthegridnews.com/extreme-survival/5-forgotten-survival-lessons-from-hurricane-katrina/

---Doğal ya da insan nedenli şehirleşmiş alanlarda yaşanan büyük ölçekli felaketlerin ortak sonuçları vardır.
İç savaş benzeri görüntüler ilk etapda akıllara gelse de karşılaşılan gerçek sorunlar çok daha farklıdır.

Medyanın göstermediği felaket anlarını araştırısanız karşınıza çıkacak şeyler şunlar olacaktır:

1:Şehirden çıkış yolları kapalı olacaktır.
Tüm hazırlığınız tamam. Sadece arabaya atlayıp buluşma noktasına gideceksiniz. Tekrar düşünün. Felaket nedeniyle ya da sadece panikle hareket eden adrenalinle kendisini kaybetmiş sürücülerin yol açtığı kazalarla ya da sadece yoldaki araç sayısı nedeniyle (arefe günü bayram trafiği aklıma geliyor) ya da güvenlik maksatlı açılan köprü, tünel ve otoyol geçişlerindeki kontrol noktalarındaki güvenlik noktalarındaki aramalar nedeniyle
gitmek istediğiniz yere aracınızla ulaşmanız imkansız olabilir.


There are many myths and misconceptions about survival in an urban environment following a natural or man-made disaster. Images of fierce mobs, sneaky looters, and violent conflicts in the streets between neighborhoods or groups spring to mind.
While those things can happen in such a situation, these media images often make us forget about the forgotten realities of urban survival which we have seen from tragic events such as Hurricane Katrina.
Here are a few forgotten realities of urban survival from Katrina and other urban disasters that go beyond what we can visualize from the media:


2: Olağan üstü hal ilan edilebilinir.
Yağma ve karışıklığı bastırmak adına olağan üstü hal ve sokağa çıkma yasağı getirilebilinir. Bu sizin güvenliğinize tehdit de oluşturabilir. Ayrıca karışık ortamda anın gerektirdiği tepkileri verdiğiniz için olaylar yatıştığında devlet görevlileri peşinize düşebilirler. Olağan üstü hal yüzünden susuz yiyeceksiz, ışıksız vb. şekilde ortada kalabilirsiniz.


3: Çevresel hasar boyutundan dolayı tehlikeli durumlar oluşabilir.
Çevrenizdeki sanayi bölgeleri ya da depo tarzı yerler oluşan felaketten dolayı zarar görüp ölümcül gazlar ya da suda çözülmüş toksik atıklar ya da geceyi aydınlatacak büyüklükte yangınlarla başbaşa kalabilirsiniz. Enkaz ya da moloz yığınları, suda sürüklenen molozlar sizler için tehlikeli olabilir. Dışarı çıkacaksanız bu tehlikelere uygun sağlam giysi ve aparatlara sahip olduğunuza emin olmalısınız.


4: Gıdaya erişim kısıtlı olacaktır.
Şehir de yiyecek bulmanın 3 yolu vardır. Ya satın alırsınız, ya bahçenizde yetiştirisiniz, ya da kendiliğinden yetişen yiyecekleri toplarsınız. Şehirde yaşayan biriyseniz %99 ilk seçenek tek opsiyonunuz olacaktır.
Büyük bir olay olduktan saatler sonra dükkanlar boşalacaktır. Olay anında evinizde ne varsa elinizde de o olacaktır.

5: Felaket olma ihtimali varsa önceden güvenli bir yere gidin
Deprem ve nükleer tesisde sızıntı gibi felaketlerde bulunduğunuz yerlerde her daim hazır olmaktan başka yapacak bir şey yok, ama sel, kar fırtınası vb. öngörülebilen felaketlerde hazırlıklı olmak ve gitmek ile kalmak arasında olay henüz bir ihtimalken karar vermek bir arabada susuz gıdasız soğukta 18 saat beklemekten iyidir. Bir planınız her zaman olmalıdır.

6: Devlete her zaman güvenemezsiniz
Oluşacak olayın kapsamı ve boyutu devletin stokları ve imkanlarının öngördüğünden büyükse en azından kısa vadede size yardımın ulaşması süre alacaktır. ilk 72 saatten kendiniz sorumlusunuz (bkz. AFAD Van depremi notları)

7: Koşullar düzeldiğinde ilk ortaya çıkanlar yağmacılar olacaktır
Felaketin icrası sona erdiğinde ve ortam netleştiğinde ilk göreceğiniz yağmacılardır.
Bölgenin artık güvenli olduğu sırada devlet oluşan felaketin büyüklüğünü ve buna uygun olarak yapacağı yardımı planlarken oluşan boşluktanfaydalanmak isteyen yağmacılar bu aralığı iyi değerlendirecektir.  Olayın şoku ile yanınıza gelen herkesi yardımcı zannetmeyin. Bölgenin güvenliği için organize olmaya çalışın.


8: Yapılan yardımın kalitesi ve sayısı hoşunuza gitmeyebilir. Bu sizin sorununuz.
İlk aşamada gelen yiyecek, giyecek, barınma yardımı hoşunuza gitmeyebilir. Buna hazırlıklı olmak sizin sorununuz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder