7 Eylül 2014 Pazar

BUG IN (YUVALANMA) STRATEJİSİ

Merhaba,

Daha önceki temel hazırlıkçılık stratejilerinden bahsetmiştik. Bu stratejilerden ilki olan BUG IN (YUVALANMA) stratejisini detaylı inceleyeceğiz. Temel olarak BUG IN yaparken normal evimizi ya da müstakilse bahçemizdeki ya da arazimizdeki bir yapıya sığınıyoruz. Felaket olarak adlandırdığımız hadise neticelenene kadar da mümkün mertebe yerleştiğimiz lokasyonu terk etmiyoruz. Bu nedenle de bu noktaya orada geçirmeyi planladığımız sürece yetecek kadar erzak, yakacak artık duruma göre ne ihtiyacımız varsa bu bölgeye stokluyoruz.
Bu stratejinin avantaj ve dezavantajlarına inecek olursak:
Avantajlar:
1- devamlı yaşadığımız bölgeyi düzenlediğimiz için faaliyetlerimizi hem daha kolay hem daha ucuz bir şekilde gerçekleştirebiliriz.
2- hazırlığınız yakında olduğu için ihtiyaç anında ulaşımda sıkıntı olmaması
3- yerleşim yaptığımız yeri çok iyi tanımamızdan ötürü çevreyi, gerçekleşebilecek tehditlerin farkında olmak ve buna göre tedbir alabilmek.
Dezavantajlar:
1- yaşadığımız felaketin yaşadığımız yeri derinden etkilemesi ya da çok daha şiddetli olması durumunda gidebilecek bir alternatifin olmaması.
2- normalde yaşadığımız yerin ufak olması ya da fayda sağlayan bir avantajının olmaması durumunda kapana kısılmaya benzer bir durumun ortaya çıkması.
3- yaşanılan yerin kalabalık olması gibi nedenlerle hazırlıklarımıza yönelik bir tehdidin gerçekleşebilme ihtimali.
Genel olarak bu strateji pek çok olayda  yeterli olmaktadır. Ancak temel olarak bu stratejiyi tutmayan çoğu kişi için ilk olarak yaşadığı yerde bir miktar hazırlık yapmakta olup ister istemez kısıtlı da olsa BUG IN yapmış olurlar.
Bu bakımdan hazırlık yaparken mümkünse öncelikle yaşadığımız yeri kendimiz için güvenli ve uzun süre yaşanabilir bir hale getirmek öncelikli olmalıdır.
BUG IN yöntemini apartmanda ve müstakil evde olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Müstakil evde BUG IN yapmak nispeten kolaydır. Zor olan kısıtlı alandan ötürü apartman dairesinde bunu gerçekleştirmektir.
BUG IN yapmak için öncelikle yaşadığımız yerde iki şeyin mutlaka olması gerekmektedir.
1- Su
2- erzak
Su ve erzak miktarı bizi hayatta tutabilecek miktarda olmalı ve bu iki şey için mümkün mertebe dışarı çıkmamamız gerekmektedir.
Bunun dışında enerji, aydınlatma, mevsime/yerleşime göre ısıtma, haberleşme, ilk yardım gibi hazırlıklarımız da olmalıdır.
Ayrıca kişisel güvenliğimizi sağlamamıza yardımcı olacak çeşitli şeylerin olması da faydalı olacaktır.
Saklaması en zor olan şey SU'dur. Hem yer kaplar hem de ağırdır. Ayrıca erzağın aksine su sadece bedensel ihtiyaçlar için değil hijyen gibi pek çok farklı şey için kullanılmaktadır. Bu yüzden de en kıymetli şey SU'dur
Tahmin edersiniz ki apartman da BUG IN yapmak için de sizi en çok zorlayacak şey SU depolamaktır.
Bu yüzden apartmanda BUG IN  yapanların realistik olup eğer yakından güvenli su bulabilecekleri bir yer yoksa depolayabilecekleri SU miktarının götürebileceğinden daha fazla erzak vb. şeyler toplamasına gerek yoktur.
BUG OUT (SIVIŞMA) STRATEJİSİNDE GÖRÜŞMEK ÜZERE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder