28 Aralık 2014 Pazar

KATLANIR(TAKTİK) BIÇAKLAR - ÇAKILAR VE MULTITOOLLAR HAKKINDA

Merhaba,
Bir hazırlıkçının ya da EDC ile ilgili bir kişinin vazgeçilmezidir keskin bir alet taşımak. Tabi ki köyde ya da dağda bayırda yaşamadığınız sürece sabit kenarlı diye nitelendirilen bildiğimiz anlamda klasik bir bıçak taşıyamayacaksınız. Şehirde yaşıyorsanız bıçağınızın cebinize (ya da çantanıza) sığması gerekir. Bu kapsamda seçeneğimiz katlanır (ecnebiler buna folding ya da tactical derler) bıçaklar, çakılar ya da multitool denilen (biraz kafa göz yararsak bunları penseli çakı olarak adlandırabiliriz) olacaktır. Bu seçenekleri kendi içinde değerlendirirsek:
1-katlanır bıçaklar: Temel olarak bir vida ya da yaylı bir mekanik sistem ile keskin kısmın kabzenin içine katlandığı katlanır bıçaklar üç gruptur. ilkinde sadece vidadan oluşan parmaklarla veya yer çekimi ile el bileğinin hafif bir savurmasıyla açılanlar. İkinci olarak switch denilen bir düğme ve yaylı mekanizma ile açılanlar(bunların kiminde aynı tabancalardaki gibi bir emniyet düğmesi vardır ve keskin kenarın açılmasını engeller). Üçüncü olarak ise bıçak açıldığında altına giren bir kilit mekanizması ile keskin kenarın olası darbeler ve ya maruz kaldığı yük ile kabzeyi tutan parmaklarınıza kapanmasını engelleyen kilitli (locked) bıçaklar. Şimdi bu üç grubun içinde bir de tek elle açılabilenler (one hand operation) ve açılamayanlar (bir elde bıçağı tutup diğer elle kabzeden ayırmanız ya da kilidi diğer elinizle aktive etmeniz durumu) olarak da genel bir gruplandırma yapabiliriz.
Şimdi genellikle ilk grubun avantajı hafif ve basitlikten ötürü ucuz olmasıdır. ikinci grup mekanizmadan dolayı daha pahalıdır ama tek elle kolay bir kullanım sağlar. Ancak hatalı ya da ağır kullanım sonucu mekanizma bozulursa sıkıntı yaşarsınız. Mekanizmalı ya da mekanizmasız ama keskin kenar açıldığında kilit mekaniznası aktif olan son grup ise en idealdir. Ayrıca tek elle kullanılan yanda kullanılmayan gruptan da tek elle kullanılan grup iyidir. Bu tek elle mekanizmasız kullanım için keskin kenarın vida tarafına yakın kısmına halka ilave ederler ya da bıçağın yüksekliğini arttırıp bir delik açarlar(spyderco bıçakları emsaldir). Siz baş parmağınızı bu delik/halkaya takıp yek elinizle açarsınız. Benim şahsi tavsiyem tek elle kullanılan, kilitli ve mekanizmasız bir bıçak tercih etmeniz olacaktır.
2- Çakılar: Sadece bıçaktan fazlasını arayanlardansanız aklınıza ilk gelecek seçenektir. Esasında güzel bir EDC aleti olan çakı size her an ihtiyaç duyacağınız pek çok fonksiyonu hizmetinize sunar. Zamanla birlikte çakıkarda pek çok özellik ve giderek artan fonksiyonlara sahip olmuştur. Çakı konusunda iyi bir marka dışında dikkat edilmesi gereken gereksiz fonksiyonlardan sakınmak olmalı. Aynı zamanda kilitli ve tek elle açılan bir model işinizi görecektir. Peki zaten bu özellikleri olan bir çakı varken katlanır bıçağı niye düşünelim derseniz şundan dolayı derim. Çakılardaki ana bıçaklar tekli bıçaklardaki keskin kısımın sahip olduğu mukavemete sahip olmayacaktır. Ancak çakı tercihi gündelik hayatta daha büyük bir boşluğu dolduracaktır.
3-Multi Toollar: Çakıya çok benzeyen bu aletletr temel olarak aynı zamanda bir pense ya da makas olabilme özellikleriyle farklılaşırlar. Piyasadaki en büyük temsilcisi "Leatherman" olan bu grubun size sağlayacağı avantaj evdeki ufak tefek tamiratlarda da oldukça işinizi kolaylaşturacak olmasıdır. Genelikle çakılardan daha pahalılardır. Çifet taraflı oldukları için de görece daha ağırdırlar. Yine hafif bir tanesi güzel bir EDC aparatı olarak hayatınızda yer edinebilir.
Önemli bir nokta: kaliteli bıçaklar neden bu kadar pahalı. Piyasada güzel bir bıçak Aralık 2014 itibariyle (hatta artık Ocak 2015 diyebiliriz) 200-300 bandında. 20-50 tl arası değişen çin malı ürünler varken bu parayı niye verelim diyeceksiniz. Tabi ki çelik ve mekanizma kalitesi. Torununuza bıçağınızın yadigar kalmasını isterseniz iyi bir şey almak da fayda var.

Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder