90’lara Geri Dönüşte Kendimizi Nasıl Hazırlamalıyız?
Kısım 1 SU
Su:
En can sıkıcı konu bu. Özellikle şehirde ve apartmanda yaşayan insanlar için. Su bir insanın oksijenden sonra en temel ihtiyacıdır. Ancak hem depolaması zor (özellikle apartmanda) hem de taşıması.
Zamanında İstanbul’daki kesintilerden dolayı açılan su istasyonlarını genç arkadaşlara anlatmadan önce böyle bir şey olabilir mi ya diye onlarla iddiaya girmeyi deneyebilirsiniz.
Öncelikle evde su ile neler yapıyoruz bakmak lazım:
a) İçiyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü yok)
b) Yemeklerde kullanıyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü yok)
c) Yıkanıyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü var)
d) Yiyecek hazırlıyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü var)
e) Bulaşık yıkıyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü var)
f) Elbiselerimizi yıkıyoruz (temiz olmalı - geri dönüşümü var)
g) Tuvalette kullanıyoruz (temiz olması şart değil - geri dönüşümü yok)
(ortalama kullanım gelmeli-İlave tavsiyeler gelmeli)
Su depolama sıkıntısı sadece hacim dışında içme ve yıkama/yıkanmada kullanılması için de belli bir sağlığa uygunluk seviyesinin ve ortam koşullarının sağlanması gerekiyor. Bu tek başına detaylı bir yazıyı gerektiren bir konudur. Ancak şu kesin ki su tüketimini maksimum tasarrufa çekebilmek elzem. Bunun için kamp, karavan veya teknede kalan insanlardan öğrenecek çok şeyimiz var. Öncelikle su nasıl sıralanmalı ona bakmalıyız: İçme>yıkanma>yıkama>atık(tuvalet ya da sulama olarak değerlendirilebilir) kısacası içme suyu çok kritik. Bunun için evimizde devamlı bir sistem kurmalı ve yedek çalışmalıyız.
Bu artık evdeki insan ve tüketim alışkanlığına göre en az iki hafta yetecek bir depolama şeklinde mi olur. Yoksa filtre vb. sistemlere de yatırımla mı olur mevcut imkânlarınızla değerlendirmeniz gereken bir unsur.
Ancak burada önemli olan şey su tüketimini korumanın üç altın kuralını kafamıza yerleştirmektir.
1. Asla ne yapacağımızı düşünmeden su kullanmamalıyız.
2. Suyun kendiliğinden akmasına izin vermemeliyiz
3. Giden suyu biriktirebilmeliyiz.
Bir numaralı maddeye baktığımızda şunu anlamamız lazım hani bir laf vardır “Su akar Türk Bakar.” Su ile ilgili ne işimiz varsa daha suyu harcamaya başlamadan hazırlığımızı yapmalıyız, ve sadece o işe odaklanarak yapmalıyız. Bulaşık mı yıkayacağız (elektrik kesildi mesela) ya da banyo mu yapacağız asla gidip yıkama/yıkanma işine başladıktan sonra aa şunu da getireyim, aa elim deterjanlı kaldı vs vs yapmadan kafamızda hızlı bir prova yapmalıyız. Bu çok faydalı bir alışkanlıktır.
İki numaralı madde ise aktif bir musluk/pompa sistemi kullanmaktır. Elle aktive edilen sistemler su harcamasını direk limitler zira siz düşlere daldığınızda ya da başka bir tabağa uzandığınızda boşa su akamaz. Ancak bir handikapı vardır. Bu da iki elinizi kullanmanızı kısıtlar. Bu nedenle en iyi yöntem ayakla basılabilen bir anahtar kullanmaktır.
Akıtmadığınız su boşa gidemez. Banyoda ise leğen ve maşrapa gibi eski Türkiye objeleri kullanmak çok faydalı. Hem su miktarı, hem ısısı kontrol altında olur. Hem de son maddeye hazırlık yapmış olursunuz.
Üçüncü madde ise giden suyun giderden akıp gitmesine engel olmaktır. Su kirlendi diye değersizleşmiş değildir. En azından tuvalette kullanabilir ya da evdeki bitkileri vs sulayabilirsiniz. Bunun için evinizde leğen, kova ve kap bulundurmalısınız. Bu sayede yıkama/yıkanmada kullandığınız suyu şehir hayatı için en önemli sıkıntıyı yaratan tuvalet konusunda kullanabilirsiniz.
Bu konuda abarttığımı düşünenler için
https://www.cnnturk.com/2009/turkiye/02/04/ankarada.5.gunluk.su.kesintisi/512097.0/index.html
“Ankara'nın Mamak ve Altındağ ilçelerine 5 gün süreyle su verilemeyecek. Su kesintisinin ilçeleri besleyen ana isale hattındaki boruda meydana gelen arızadan kaynaklandığı açıklandı.”
https://www.cnnturk.com/2007/turkiye/07/19/ankarada.su.kesintisi.5.ay.surebilir/378162.0/index.html
“Ankara'da 1 Ağustos'tan itibaren sular gün aşırı kesilecek. Kesintilerin 5 ay kadar sürebileceğini söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralıları küvet doldurup daha fazla israf yapmamaları konusunda uyardı.”
Eğer deposu varsa apartmanınıza güvenmeniz de çok yerinde olur mu demek için öncelikle su deposunun temiz olduğunu, dolu olduğunu ve hidrofor (elektrik kesintisine karşı da jeneratör) sisteminin çalışır halde olduğuna emin olmanız gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder