Herkese merhaba,
Apartmanda abartmadan hazırlıkçılığı konu alan bu blog sizin dünyadaki son insan olmayacağınızı kabul etmekte. Yani bir hafta ile bir aylık bir süreyi
hedefliyoruz. Çünkü daha uzun süreler için gerekli kaynakları, boş alanı ve ruhsal şartlanmayı bir kenara bırakın, bir apartman dairesinde ne kadar süre geçirebilirsiniz bir düşünün. Tabi ki ülkemizin güzide şartlarından dolayı engelli olmadı ya da morbid obez olması gibi durumlar nedeniyle evden çıkamayan insanlar var. Ancak bizim durumunuz biraz hücre hapsi gibi düşünülebilinir. Dört duvar arasında ne kadar idare edebiliriz, sanırı hücre hapsine benzetebiliriz. Tabi bu psikolojik olarak. Kaynak olarak bir kişinin iki aylık yiyecek içecek vb ihtiyaçları saklamamız bile zorken aile olarak apartmanda uzun süreler kalmak biraz hayalcilik...
iki hafta makul süre gibi geliyor.
Apartmanda yokluklara direnmek için sıralanabilecek bazı şeyleri sıralamaya çalıştım:
Bir insanın yaşaması için kesinlikle üç şeye ihtiyacı vardır. yemek su ve sığınak...
Apartmanda kaldığımız için sığınak kısmını hallettik diyoruz. Bu durumda su ve yiyecek ihtiyacını karşılamak lazım. Ancak apartmanda kaldığımız için çok sınırlı bir saklama alanımız var. Ve bu saklama alanı bizi işin su kısmında çok zorlayacak.
Çünkü su ağırdır.
Su çok hızlı tüketilir. (yemeği sadece karnınızı doyurmak için kullanırsınız, su ise içmek, temizlenmek hatta yemek hazırlamak için kullanılır)
bir kişinin güblük su ihtiyacı için tavsiye edilen miktar 4 lt'dir. Dört kişilik bir aile için 16 lt diyebiliriz. Yuvarlak 20lt olsun. ya da bir damacana diyelim (19lt). 15 gün 4 kişilik bir aile olarak yirmi damacana su depolamamız gerekiyor.
depolaması zor, tüketmesi kolay olan su için ise farklı miktarlarda depolama şart. yani evde 0.5ltlik şişelerde lazım 60ltlik musluklu bidon da...
yiyecek olaraksa genellikle pişirmek için az miktarda su isteyen,hatta hali hazırda kendisinde su bulunan konserveleri saklamak lazım. Du kadar olmasa da evdeki kişi sayısı arttıkça yiyecek için depolama alanı ayarlamakta sıkıntı olacaktır.
yemek için mantıklı bazı seçenekler aşağıdadır:
hazır konserve et,sebze ve meyveler, protein tozları ve barları, fıstık ezmesi, pekmez, bal, reçel gibi şekerli enerji verici yiyecekler.pastörize süt ve mısır gevreği. makarna, un...
tabi apartmandaki alan kısıtlı ve hazırlıklarımızı depolarken bundan alan olarak en az şekilde etkilenmek istiyoruz. bunun için öncelikle mobilya tercihlerimizi bazalı ürünlerden yana kullanmamız lazım. üstüne oturduğumuz yattığığmız herşeyin altında bir depolama alanı olmalı. IKEA mağazasına gittiyseniz örnek ev modelini görmüşsünüzdür. hani şu 30m2'ye neler sıkıştırdıklarını görürsünüz. ancak dediğimiz gibi bu işi pratik yapacak isek bir işe kalkıştığımızda bir taşla birkaç kuş vurmamız lazım. bu saklama işinde de bavul kullanmak bana mantıklı geliyor. Ben İstanbul'da yaşamıyorum. Ama yaşayanların önemli bir kısmı ya öğrenci ya da değişen iş vb. durumlar nedeiyle İstanbul içinde bir kaç yıl ara ile taşınarak yer değiştiren kişiler. Bu nedenle eğer böyle bir hazırlık yapacak olursanız göreceksiniz ki taşınmak sizin için bir kabusa dönüşecek. Ancak depolama olarak bavul seçeneğini düşünürseniz zaten ağır şeyleri bir yerden bir yere taşımak için tasarlanan (yani çekme kulbu ve tekerlekleri olan bir yapı var) ve sağında solunda tutamakları olan bir eşyayı kullanacaksınız. Bu nedenle gerek taşınma sırasında, gerekse ev içi düzeni değiştirirken çok faydasını göreceksiniz. Yani baza ya da dolap üstü bir yere malzeme koyarken bile bavul içinde koyun ki tekrar tekrar dağıtıp toplamak zorunda kalmayın.
Bir diğer nokta da yemeği nasıl pişireceğiz. Normalde doğalgazlı fırınınızı kullanıyordunuz ama doğalgaz hattı kapatıldı. Ya da elektrikli fırınızı çalıştırmak istiyorsunuz ama 48 saatten önce elektrik verilemeyecek. Bu nedenle tek bir seçeneğe bağımlı kalmadan hazırlanmak lazım. tabi burada en pratik seçenek tüp kullanmak. Yani bu konuyu da unutmamak lazım üstelik bu konu sizin yıkanma ve ısınma çözümünüzle de alakalı... yani soğuk su ile duş almak istemiyorsanız şimdiden düşünmeniz lazım.
ayrıca jeneratör imkanınız var mı diye düşünmek lazım. tabi jeneratör çalıştıracak bir balkon da söz konusu mu? zira elektrik kesintisi durumunda nasıl aydınlatma yapacağınızı planlamalısınız. bunun kolay yolu ortak pil kullanan cihazlar ve bol sayıda bu ortak pilden stoklamaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder