31 Mart 2015 Salı

Buzdolabına dikkat!!!

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/28604012.asp

Elektrik kesintilerini kısa süreli, bir seferlik ya da kısa zaman aralıklarıyla gidip gelmesi şeklinde yaşayabiliriz. Bu nedenle buzdolabında yer alan çabuk bozulacak yiyeceklerinizi tüketme planları yapmakta fayda var.

SÜT VE YOĞURDA DİKKAT
** Dolap kapağında bulunan yiyecekler çok çabuk bozulur. Çünkü dolap her açıldığında sıcak havayla ilk burası temas eder. Bu nedenle sütün üzerinden eğer üç gün geçmişse ve elektrik kesintisi yaşanıyorsa, sütü koklamadan içmeyin ve yemeklerinizde kullanmayın.
** Yoğurt da çabuk bozulacak yiyeceklerin başında gelir. Satın alındıktan sonra en fazla 7 gün beklenmelidir. Elektrik kesintisi uzun sürüyorsa, yoğurdu da yemeden önce kontrol etmekte fayda var.
** Sert peynirler (İzmir tulumu, kaşar, dil peyniri vb) streç filme sarılarak 4 haftaya kadar tazeliğini muhafaza edecektir. Ancak peynir küflenmişse, küflenen kısmını mutlaka kesin. Elektrik kesintisi sırasında ilk bozulacak peynir krem peynirdir. Bu nedenle kesinti uzun sürerse krem peynirin de bozulması muhtemeldir.


DENİZ ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDİN

** Buzdolabında en çabuk bozulacak ürün deniz ürünleridir. En fazla iki gün bekletmelisiniz. Elektrik kesintisinin uzun sürmesi halinde ise zehirlenme ihtimaline karşı tüketmeden önce mutlaka kontrol edin.
** Sebze ve meyveler dolabın kendi ısısıyla bir süre daha idare edecektir.
** Çabuk bozulma ihtimali olan bir diğer ürün de ettir. Elektrik kesintisi sırasında etlerin suyunu salacağını unutmayın ve altlarına bir tabak koyun. Kırmızı et buzdolabında en fazla dört gün dayanır. Sosis ve salam 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır.


4 SAAT DAYANABİLİR

** Benzer şekilde beyaz etler de 4 gün dayanabilir. Derin dondurucuda bulunan beyaz eti uzun süre saklayabilirsiniz.
** Elektrik kesintisi sırasında yiyeceklerinizin ısınmasını, derin dondurucudakilerin çözülmesini geciktirmek için dolap kapaklarını mümkün olduğunca açmamaya çalışın. Kapağı açılmazsa buzdolabı yiyeceklerinizi en fazla 4 saat soğuk tutabilir.
** Derin dondurucu için bu zaman 24-48 saattir. Ancak derin dondurucu içindeki buzlar çözülmüşse içindeki ürünleri hemen tüketmekte fayda var.
** Kesinti başlar başlamaz dolabınızda dondurma varsa onu tüketin.
BUNLARI UNUTMAYIN

** Elektrik kesintisi ne kadar sürerse sürsün; elektronik cihazlarınıza zarar verebilir. Bu nedenle kesinti başladığı sırada televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi, fırın, bilgisayar gibi aletleri prizden çekin. Zira elektrik bağlantısı sırasında çıkabilecek ufak bir kıvılcım bile yangına sebep olabilir.
** Güneş enerjisiyle şarj olan cihazlar hayat kurtarabilir. Bu cihazlar, kesintinin uzun sürmesi halinde şarj ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Fotoğraflarla Türkiye'de elektrik kesintisi

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/93620/2/2/fotograflarla-turkiyede-elektrik-kesintisi


Başbakan Davutoğlu'ndan elektrik kesintisi açıklaması

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28604098.asp

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, "Terör saldırısını da araştıyoruz" dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:
Enerji Bakanlığı’nda kriz masası kuruldu. İletim hatlarında sorun olduğunu düşünüyoruz. Her türlü ihtimali araştırıyoruz. Terör saldırısı olabilir mi, onu da araştırıyoruz o yönde araştırmalarımız var. Her türlü ihtimali araştırıyoruz.  

Taner Yıldız'dan flaş açıklama


http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28604453.asp

Enerji Bakanı Taner Yıldız elektrik kesintisi hakkında konuştu.

İşte Yıldız’ın açıklamasından satır başları:

Şu anda Ankara'da Sincan'a Balgat ve şu anda bulunduğumuz TBMM'de dahil olmak üzere bir çok kesime elektrik verilmeye başlandı. Bu bizim istemediğimiz sevmediğimiz olay. Bunun farklı sebepleri olabilir. Bunun detaylarına gireceğiz. Şu anda bizim için önemli olan şebekeyi ayağa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil.

En önemli noktalardan bir tanesi saat 10:36 itibariyle arızamızın fazla, talebimizin  de az olduğu zamanlardan bir tanesi. Sabah 07:30-08:30'da tüketimin daha fazla olduğunu görüyoruz.
Nereden kaynaklanıyor olabilir, iletim hatlarından, ya da manevra dediğimiz hadiseden kaynaklanabilir. Ben birebir sıcağı sıcağına da takip ediyorum. Gölbaşı'nda merkezde bir kriz merkezimiz var. Orada bu yakinen takip ediliyor. Gelişmeleri de ben buradan her bir saatte bir bu bilgileri size arz edeceğim.

Milyonlarca aşı bozulabilir doktorlar panikte


http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/28604227.asp

Milyonlarca aşı bozulabilir doktorlar panikte

Elektrikler kesildi aile hekimleri aşı derdine düştü. 6 bin aile sağlığı merkezinde bulunan milyonlarca aşı tehlikeye girdi. 22 bin aile hekimi ise işi bırakıp aşılarını nasıl koruyacaklarını bulmaya çalışıyor.

 

6 bin Aile Sağlığı Merkezi'nde yani aile hekimliklerinde 1-5 yaş arası yapılan hepatit B, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi aşılar bulunuyor. Bu aşılar, özel aşı dolaplarında değil ev tipi buzdolaplarında muhafaza ediliyor. Elektrik kesintisinin ne kadar süreceği bilinmediği için jeneratörlerin dayanıp dayanmayacağı da net değil.
"ACİL DURUMLAR İÇİN EYLEM PLANIMIZ YOK"
İstanbul'da görev yapan aile hekimi Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan Dr. Emrah Kırımlı işi bırakıp mazot almaya çıktığını ve bu şekilde jeneratörün ömrünü uzatmaya çalıştığını söylüyor. Böyle bir durum için belirlenen ortak bir eylem planının ellerinde bulunmadığını söyleyen Dr. Kırımlı büyüklü, küçüklü bir çok aile sağlığı merkezi olduğunu ve milyonlarca aşının nasıl korunacağını bilmediklerini söyledi.
BOZULAN AŞININ PARASI DOKTORDAN ALINIYOR
Ayrıca sağlık bakanlığı aşıların 8 derecenin üstüne çıktığında aile hekimlerinden tutanak tutmasını talep ediyor. Bazı durumlarda, aile hekimleri bu durumdan dolayı aşıların parasını cebinden ödemek zorunda bırakılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre aşılar 30 santigrat dereceye kadar bozulmayabiliyor ancak standartlar gereği bakanlığın belirlediği maksimum sıcaklık 8 derece. Eskiden aşıları bu gibi durumlarda toplum sağlığı merkezlerine gönderdiklerini belirten Dr. Kırımlı artık TSM'lerin bu aşıları kabul etmediğini ve aile hekimlerinin aşı paniğine kapıldığını belirtti.

 


Merhaba Türkiye, GÜNAYDIN!!!!!!!

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28603271.asp

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28603520.asp

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28603686.asp

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28603527.asp

Türkiye'de elektrik kesintisi

Türkiye’nin bazı bölgelerinde yaşanan elektrik kesintileri hayatı olumsuz etkiliyor. TEİAŞ, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi.

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere İzmir, Antalya gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinde elektrik kesintileri yaşanıyor. Marmara bölgesinde, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Kocaeli'nde elektrik kesintisi yaşandığı belirtildi.

METRO, TRAMVAY VE MARMARAY DURDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi elektrik kesintileri nedeniyle metro seferlerinin yapılamadığını duyurdu. Metro, tramvay ve Marmaray seferleri yapılamıyor.
 İADE BİLETLERİ METROBÜSTE GEÇERLİ DEĞİL

Tüm metro ve tramvay seferleri durdu. Elektriğin saat 10.40'da kesilmesi sonrası duraklardaki yolculara biletleri iade edildi. Ancak iade biletlerinin metrobüslerde geçerli olmaması yolcuların tepkisini çekti
Metro ve tramvay duraklarında yolcuların bir kısmının bekleyişi sürerken bazı duraklarda yoğunluk oluştuğu gözlendi.
Enerji yeniden sağlanır sağlanmaz seferlerin başlayacağı bildirildi.

Kesinti sebebiyle Atatürk Havalimanı’nda yolcuların metroya gitmemesi yönünde anons yapıldı.  Metro girişleri kapatıldı.
 Kesinti nedeniyle metroya girişler kapatıldı. İçeride mahsur kalanlar tahliye edildi. Asansörlerde kapalı kalanları ekipler kurtardı. - Fotoğraf: Eyüp Serbest
ULAŞIM A.Ş: HEPSİ DURDU, SORUN ELEKTRİK KESİNTİSİ

Ulaşım A.Ş. kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İstanbul genelinde, metro, tramvay, füniküler sistemlerin hiç birinde seferler yapılamıyor. Aynı kaynak, sorunun elektrik kesintisinden kaynaklandığını, ne zaman çözüleceği konusunda ise bilgilerinin olmadığını kaydetti.
TRAFİK IŞIKLARI SÖNDÜ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden şehrin bazı noktalarında trafik ışıklarının çalışmadığı duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:
"İstanbul genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıkları şu anlık çalışmamaktadır."

‘SIKINTI TEİAŞ’DAN KAYNAKLI’

Konu ile ilgili Boğaziçi Elektrik Dağıtım’dan hürriyet.com.tr’ye yapılan açıklamada, sıkıntının kaynağında TEİAŞ’ın (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) sisteminde yaşanan bir sorun bulunuyor. İstanbul’un bazı bölgeleri yanı sıra Türkiye’nin bazı illerinde de benzer sıkıntı yaşanıyor.
TEİAŞ: SORUN 10:36'DA YAŞANDI
TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi. Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.
ANKARA'DA METRO VE HIZLI TREN DURDU
Ankara’da metro seferleri ile hızlı tren seferleri durdu, trafik sinyalizasyon sistemi çalışmıyor. Metro seferlerinin durması nedeniyle metroda uzun kuyruklar oluştu.

KOCAELİ'DE DE ELEKTRİKLER GİTTİ

Kocaeli'deki yerel sitelerin haberinde kentte de elektriklerin gittiği belirtildi. Bir sitede yer alan haberde, "Kent genelinde büyük elektrik kesintisi yaşanıyor. Saat 10.30 sularında kentin büyük bir bölümünde elektrikler gitti. Kesinti nedeniyle pekçok fabrikada üretim durmuş durumdu. Kesintinin bir patlama sonrası kaynaklandığı iddia edilirken henüz SEDAŞ'tan bir açıklama yapılmış değil" denildi.

BEDAŞ'IN SİTESİ ÇÖKTÜ
BEDAŞ’ın “kesinti” sayfası yoğunluk nedeniyle çökmüş durumda
TRAKYA DA ELEKTRİKSİZ KALDI
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinden Trakya Bölgesi de etkilendi. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri ve ilçelerine elektrik verilemiyor.

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de saat 10.45 sıralarında elektrikler kesildi. Türkiye'nin bir çok ilinde yaşanan elektrik kesintisinin TEİAŞ kaynaklı olabileceği belirtilirken, ekiplerin harekete geçtiği bildirildi. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş'den (TREDAŞ) yapılan açıklamada, kesinti nedeniyle vatandaşlardan çok sayıda başvuru alındığı kaydedildi.

Alo 186 Çağrı Merkezi'nde başvuru nedeniyle yoğunluğun yaşandığı ve merkezin kilitlenmiş durumda olduğu ifade edildi.

ÇUKUROVA İLLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ

ADANA, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde'de yüksek gerilim hattından kaynaklandığı belirtilen elektrik kesinti yaşandı. Saat 11.00 sıralarında Çukurova bölgesindeki illerde aynı anda elektrikler kesildi.

Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.
 

Enerji Bakanlığı'ndan elektrik kesintisi açıklaması

 Enerji Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet'te yaptığı açıklamada Türkiye genelindeki elektrik kesintileri için '15 yıldır böyle bir şey yaşanmadı' açıklamasını yaptı.

Türkiye genelinde meydana gelen elektrik kesintisi pekçok alanda hayatı olumsuz etkiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, 15 yıldan beri ilk kez böyle ülke genelinde elektrik kesintisi olduğunu söylediler. Yetkililer, “Otoyol olarak tabir edilen büyük hatlarda sıkıntı var. Kesintinin nedeni araştırılıyor. İlk izlenimler arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini ortaya koyuyor. Arızanın giderilmesi için bütün olanaklar seferber edildi” dediler.

TEİAŞ'TAN AÇIKLAMA

TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi. Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.

 

İşte elektrik kesintisinin yaşandığı iller

 

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Bursa, Antalya, Kocaeli ve Türkiye genelinde bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşanıyor.

Marmara bölgesinde, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Kocaeli'nde elektrik kesintisi yaşandığı belirtildi. 
Ankara, Adana, Adıyaman, Batman, Karaman, Karabük, Mardin, Trabzon, Aydın, Artvin, Edirne, Düzce, Diyarbakır, Kars, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Isparta, Burdur, Bitlis, Yozgat, Kütahya, Sivas, Kayseri, Çanakkale, Konya, Gaziantep, Hatay, Kırşehir, Denizli, Kahramanmaraş, Eskişehir, Uşak, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun'da da kesintiler olduğu yönünde bilgiler geliyor.

TRAKYA DA ELEKTRİKSİZ KALDI
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinden Trakya Bölgesi de etkilendi. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri ve ilçelerine elektrik verilemiyor.

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de saat 10.45 sıralarında elektrikler kesildi. Türkiye'nin bir çok ilinde yaşanan elektrik kesintisinin TEİAŞ kaynaklı olabileceği belirtilirken, ekiplerin harekete geçtiği bildirildi. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş'den (TREDAŞ) yapılan açıklamada, kesinti nedeniyle vatandaşlardan çok sayıda başvuru alındığı kaydedildi.
ÇUKUROVA İLLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ
ADANA, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde'de yüksek gerilim hattından kaynaklandığı belirtilen elektrik kesinti yaşandı. Saat 11.00 sıralarında Çukurova bölgesindeki illerde aynı anda elektrikler kesildi. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.

Metro ve tramvay seferleri durdu

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle birçok ilde metro ve tramvay seferleri yapılamıyor.

İSTANBUL

İstanbul'da elektriğin saat 10.40'da kesilmesi ile raylı sistemler adeta felç oldu. Kesinti sonrası duraklardaki yolculara biletleri iade edildi. Metro, tramvay ve Marmaray duraklarında yolcuların bir kısmının bekleyişi sürerken bazı duraklarda yoğunluk oluştuğu gözlendi. Enerji yeniden sağlanır sağlanmaz seferlerin başlayacağı bildirildi.
İSTANBUL'DA TRAFİK IŞIKLARI SÖNDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden şehrin bazı noktalarında trafik ışıklarının çalışmadığı duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi: "İstanbul genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıkları şu anlık çalışmamaktadır."

ANKARA
Ankara’da metro seferleri ile hızlı tren seferleri durdu, trafik sinyalizasyon sistemi çalışmıyor. Metro seferlerinin durması nedeniyle metroda uzun kuyruklar oluştu.

İZMİR
Metro ve İZBAN gibi demiryolu ulaşımı tamamen dururken trafik ışıklarının sönmesi, trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. İZBAN'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Metropol kentler başta olmak üzere ülkemizin büyük bölümünde, saat 10.36’da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle İZBAN’a ait seferler, zorunlu ve geçici olarak hizmet dışı kaldı." denildi. Hastaneler, okullar, kamu kurumları gibi yerlerde işlemlerin durduğu gözlendi.

BURSA

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bursa’da saat 10.35’te başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa’daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi. Bursa'da elektrik dağıtımını yapan UEDAŞ yetkilileri, kesintinin ülke genelindeki sistemden kaynaklandığını belirtti.


 

29 Mart 2015 Pazar

3. HAVALİMANI'NA MI GÜVENİYORUZ?

Size bir mantık problemi...
Bir Kızılay Çadırının taban alanı 16,5m2.
(https://www.kizilay.org.tr/Bagis/BagisDetay/20)
Dikkat edin bu sadece taban alanı gergi ipi boşluğu, çadırlar arası güvenlik mesafesi, yol payı yok...
Şu an hazırlığı yapılan çadır sayısı 230315 adet.
bu kadar çadırın sadece kaplayacağı alan 3800198m2 yani 380 hektar (3800dönüm)...
Bu çadırlar 39 ilçede 367 merkezde kurulacak... yani merkez başına 1, 035 hektar (10 dönüm) alan gerekiyor.
Soru şu bulunduğunuz ilçede bu büyüklükte bir alanın olduğunu düşünüyor musunuz?
Tabi bu rakamlar nüfusun %16sı için planlanan rakam...
Gerekli olan 6,25 katı alan 380*6,25=2375 hektar yapıyor.
3. havalimanı 7km*5km yani 3500hektar.
yani istanbul halkı için kurulması gereken çadır alanı 3. havalimanının %68'ini kaplıyor!!!

 

ÇADIR gerçekte kaç kişiliktir?

il-ilçe merkezinde 539619
köy ve beldelerde 495799 
kişi yaşıyordu.
8 kasımdaki depreme kadar ise 58000 çadır, 283000 battaniye ve 8701 soba bölgeye ulaşmıştı. (bkz AFAD VAN depremi notları)
kısaca şehir merkezinde 10 kişiye bir çadır, il geneli 20 kişiye bir çadır düşütü.
İstanbul için açıklanan rakamlara göre 5 kişiye bir çadır üzerinden yapılan hesaplamaların ne kadar gerçeği yansıttığını takdirinize bırakıyorum...

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28591395.asp
İstanbul için 230315 çadırda 1151575 kişi'nin kalabilceği belirtilmiş...
Bölmeye uğraşmayın 5 kişi oluyor.

İstanbul'un resmi nüfusu ise 14 milyon 377 bin 18 kişi (14377018)... Bu da 2 milyon 875 bin 404 çadır yapıyor (2875404). Tabi bu herkesin 5 kişi olarak çadırlara sıkışması durumunda... yani bekarlar, dullar vs... bireyler gözetilmemiş...

http://arsiv.taraf.com.tr/haber-yazdir-72087.html
Bu habere göre 8 milyon kişi oluşacak depremden etkilenecek. Yine en alt rakamlardan alsak ve etkilenecek 800000 (sekiz yüz bin) binanın %60'ı hasar alsa desek 480000 (dört yüz seksen bin) bina etkilencek. Her binada 5 daire ve her dairede 1 kişi kalıyor desek 2400000 (iki milyon dört yüz bin) kişi etkilencek... yani bırakın kişi sayısını etkilenecek BİNA SAYISI KADAR ÇADIR YOK!!!... 

Ya da iki binaya bir çadır düşüyor....
 YA DA İKİ BİNAYA EN İYİ İHTİMALLE BİR ÇADIR DÜŞÜYOR...

Tabi oluşacak kaos ortamında (yağma) bu rakam eminim daha da YÜKSELECEKTİR...

http://www.milliyet.com.tr/Milliyet-Tv/video-izle/Van-da-yagma-basladi-yzVhdTyld9Ye.html

DEPREM OLSA İSTANBUL'LU "AÇIKTA"

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28591395.asp

DEPREM OLSA İSTANBUL'LU "AÇIKTA"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgini soru önergesini yanıtladı.

Kurtulmuş, İstanbul’daki deprem hazırlıkları ile ilgili şu rakamları verdi:
“İstanbul ilinin 39 ilçesinde 367 adet çadırkent alanı olup, bu alanlara 230 bin 315 adet çadır kurulması mümkündür. Kurulacak çadırkentlere 1 milyon 151 bin 575 afetzede yerleştirilebilir.”
YÜZDE 16.41’İ
Soru önergesini veren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise rakamları eleştirdi.
Bu tablonun, İstanbulluların ancak yüzde 16.41’i için deprem durumunda geçici barınma planlaması yapıldığı anlamına geldiğini savunan Oran, şu tepkiyi verdi:
“İstanbul’da büyük bir deprem durumunda 2 milyon 359 bin 289 kişinin geçici barınma imkânı planlanmış. İstanbul’un 2014 yılı resmi nüfusu 14 milyon 377 bin 18 kişi.” 

Lütfen Van depremi AFAD raporuna bakınız...

 

24 Mart 2015 Salı

Türkiye’de geçen yıl 25 hortum, 24 bin 13 deprem meydana geldi (kaynak: hürriyet)

 http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28537761.asp

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un hazırladığı 2014 Yılı Afet Raporuna göre, geçen yıl Türkiye’de 24 bin 13 deprem, 25 hortum meydana geldi.

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ’2014 Yılı Afet Raporu’ özetine göre geçtiğimiz yıl dünya çapında meydana gelen tüm doğal afetlerde yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti. 2014 yılında doğal afetlerin dünya ekonomisine toplam maliyeti ise 110 milyar doları buldu. Geçen yıl Türkiye’de ise toplam 24 bin 13 deprem, 25 hortum afeti meydana geldi. YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından hazırlanan ’2014 Yılı Afet Raporu’nun 10 sayfadan oluşan özet raporu yayınlandı. Dünya çapında doğal afetlerin incelendiği ve derinlemesine analiz edildiği raporda çarpıcı bilgiler yer aldı.

"DOĞAL AFETLERDE YAŞANAN CAN KAYBI AZALDI"
2014 yılında doğal afetler konusunda en olumlu tablo ve sevindirici yanın can kaybı sayısında yaşanan azalma olduğu belirtilen raporda, 2014 yılında tüm doğal afetler sonucunda yaklaşık 10 bin (9 bin 415) kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl can kaybının 22 bin’i aştığı vurgulanan raporda, 2014 bilançosunun son 30 yıllık ortalamanın da altında kalmasının sevindirici olduğu ifade edildi. 2014 yılının en ölümcül afetinin Afganistan’ın Argo dağlık bölgesinde meydana gelen heyelan olduğu aktarılan raporda, yaşanan afette 2 bin 700 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

"DOĞAL AFETLERİN DÜNYAYA MALİYETİ 110 MİLYAR DOLAR"
Geçen yıl doğal afetlerin tamamının dünya genelindeki maliyetinin 110 milyar doları bulduğu ifade edilen raporda, geçen yıl bu rakamın 140 milyar doları aştığı belirtildi. 2014’ün en maliyetli doğa afetinin Hindistan’da yaşanan Hudhud siklonu olduğu kaydedildi.

2014 yılında dünya genelinde meydana gelen can kayıplarının afetlere göre listelendiği rapora göre, 644 kişi deprem, 65 kişi volkan, 7 bin 849 kişi kütle hareketi (heyelan, kayma, akma, düşme vb…) 51 hortum, 778 Fırtına (kasırga, siklon, tayfun), 28 ağır kış koşulları olmak üzere toplam 9 bin 415 can kaybı yaşandı. Rapora göre, Türkiye ve yakın çevresinde (Yunanistan, Suriye, Lübnan, Irak, İran vb.) 2014 yılında M2’den büyük olmak üzere meydana gelen deprem sayısının 24 bin 013 oldu.

"TÜRKİYE 25 HORTUM VAKASIYLA AVRUPA 5.’Sİ OLDU"
Hortumların çok şiddetli alçak basınç merkezli bir siklonik fırtına olduğu belirtilen raporda, iklim değişikliğine bağlı olarak hortumların da artmaya başladığı belirtilen raporda, Avrupa’da 29 ülkede toplam 303 hortum meydana geldiği aktarıldı. Rapora göre Türkiye 25 hortum vakasıyla, Fransa (59), İtalya (52), Almanya (43), Rusya (30)’un ardından 5. sırada yer aldı. 


Katrina fırtınasında yaşananlar ve çıkarılan dersler...

Merhaba;

Amerika'da geçtiğimiz yıllarda yaşanan en büyük felaketlerden olan, ve sonucunda oluşan görüntülerin sadece Amerikalıları değil tüm dünyayı şaşırtan sahneler yaşandı.
Amerikayı sevin sevmeyin ama bana bu büyüklükte bir afet biz de olsa ne olurdu diye düşündürttü yaşananlar.
Bu konu hakkında örnek iki yazı aşağıda. Yine sizlere kabaca yazanları özetleyeceğim. Çalışma iki yazının sentezi olacaktır.


http://get-urban-survival-skills.blogspot.com.tr/2010/08/urban-survival-planning-lessons-learned.html

http://www.offthegridnews.com/extreme-survival/5-forgotten-survival-lessons-from-hurricane-katrina/

---Doğal ya da insan nedenli şehirleşmiş alanlarda yaşanan büyük ölçekli felaketlerin ortak sonuçları vardır.
İç savaş benzeri görüntüler ilk etapda akıllara gelse de karşılaşılan gerçek sorunlar çok daha farklıdır.

Medyanın göstermediği felaket anlarını araştırısanız karşınıza çıkacak şeyler şunlar olacaktır:

1:Şehirden çıkış yolları kapalı olacaktır.
Tüm hazırlığınız tamam. Sadece arabaya atlayıp buluşma noktasına gideceksiniz. Tekrar düşünün. Felaket nedeniyle ya da sadece panikle hareket eden adrenalinle kendisini kaybetmiş sürücülerin yol açtığı kazalarla ya da sadece yoldaki araç sayısı nedeniyle (arefe günü bayram trafiği aklıma geliyor) ya da güvenlik maksatlı açılan köprü, tünel ve otoyol geçişlerindeki kontrol noktalarındaki güvenlik noktalarındaki aramalar nedeniyle
gitmek istediğiniz yere aracınızla ulaşmanız imkansız olabilir.


There are many myths and misconceptions about survival in an urban environment following a natural or man-made disaster. Images of fierce mobs, sneaky looters, and violent conflicts in the streets between neighborhoods or groups spring to mind.
While those things can happen in such a situation, these media images often make us forget about the forgotten realities of urban survival which we have seen from tragic events such as Hurricane Katrina.
Here are a few forgotten realities of urban survival from Katrina and other urban disasters that go beyond what we can visualize from the media:


2: Olağan üstü hal ilan edilebilinir.
Yağma ve karışıklığı bastırmak adına olağan üstü hal ve sokağa çıkma yasağı getirilebilinir. Bu sizin güvenliğinize tehdit de oluşturabilir. Ayrıca karışık ortamda anın gerektirdiği tepkileri verdiğiniz için olaylar yatıştığında devlet görevlileri peşinize düşebilirler. Olağan üstü hal yüzünden susuz yiyeceksiz, ışıksız vb. şekilde ortada kalabilirsiniz.


3: Çevresel hasar boyutundan dolayı tehlikeli durumlar oluşabilir.
Çevrenizdeki sanayi bölgeleri ya da depo tarzı yerler oluşan felaketten dolayı zarar görüp ölümcül gazlar ya da suda çözülmüş toksik atıklar ya da geceyi aydınlatacak büyüklükte yangınlarla başbaşa kalabilirsiniz. Enkaz ya da moloz yığınları, suda sürüklenen molozlar sizler için tehlikeli olabilir. Dışarı çıkacaksanız bu tehlikelere uygun sağlam giysi ve aparatlara sahip olduğunuza emin olmalısınız.


4: Gıdaya erişim kısıtlı olacaktır.
Şehir de yiyecek bulmanın 3 yolu vardır. Ya satın alırsınız, ya bahçenizde yetiştirisiniz, ya da kendiliğinden yetişen yiyecekleri toplarsınız. Şehirde yaşayan biriyseniz %99 ilk seçenek tek opsiyonunuz olacaktır.
Büyük bir olay olduktan saatler sonra dükkanlar boşalacaktır. Olay anında evinizde ne varsa elinizde de o olacaktır.

5: Felaket olma ihtimali varsa önceden güvenli bir yere gidin
Deprem ve nükleer tesisde sızıntı gibi felaketlerde bulunduğunuz yerlerde her daim hazır olmaktan başka yapacak bir şey yok, ama sel, kar fırtınası vb. öngörülebilen felaketlerde hazırlıklı olmak ve gitmek ile kalmak arasında olay henüz bir ihtimalken karar vermek bir arabada susuz gıdasız soğukta 18 saat beklemekten iyidir. Bir planınız her zaman olmalıdır.

6: Devlete her zaman güvenemezsiniz
Oluşacak olayın kapsamı ve boyutu devletin stokları ve imkanlarının öngördüğünden büyükse en azından kısa vadede size yardımın ulaşması süre alacaktır. ilk 72 saatten kendiniz sorumlusunuz (bkz. AFAD Van depremi notları)

7: Koşullar düzeldiğinde ilk ortaya çıkanlar yağmacılar olacaktır
Felaketin icrası sona erdiğinde ve ortam netleştiğinde ilk göreceğiniz yağmacılardır.
Bölgenin artık güvenli olduğu sırada devlet oluşan felaketin büyüklüğünü ve buna uygun olarak yapacağı yardımı planlarken oluşan boşluktanfaydalanmak isteyen yağmacılar bu aralığı iyi değerlendirecektir.  Olayın şoku ile yanınıza gelen herkesi yardımcı zannetmeyin. Bölgenin güvenliği için organize olmaya çalışın.


8: Yapılan yardımın kalitesi ve sayısı hoşunuza gitmeyebilir. Bu sizin sorununuz.
İlk aşamada gelen yiyecek, giyecek, barınma yardımı hoşunuza gitmeyebilir. Buna hazırlıklı olmak sizin sorununuz.



18 Mart 2015 Çarşamba

şu anda yapmanız gereken 10 şey

1. Hemen en yakın marketten 10 kilo pirinç ve 10 kilo kuru fasulye alın.
2. Hazır oradayken 3kilo bezelye, 3 kilo şeker, 3 litre zeytin yağı, 3 kilo iodize tuz, 3 kilo yulaf, 5 kilo un ve mısır gevreği alın.

3. Sonra konserve reyonuna gidin ve 20 adet sebze, 20 adet et (balık da olsun) ve 20 adet meyve konservesi alın.

4. En büyüğünden iki adet fıstık ezmesi, çokorem/nutella ve bal alın.
5. Toz içeceklerden güvendiğiniz markadan 4 kilo kadar alın
6. Yaklaşık 400 adetlik one-a-day vitamin alın.
7.  60 litrelik su depolamak için ya 6 tane 10 litre su alın. Ayrıca yapı marketten musluklu depo alıp buna direk su doldurun.

8. Alabileceğiniz en kaliteli el fenerini, portatif radyoyu, multi tool ve çakıyı alıp extra fener ve el feneri için ampul alın. Ayrıca kibrit ve çakmak alıp koyun.
9. Kişisel belgelerinizi taratıp şifreli şekilde rar'layıp (ya da zip'leyip) kendinize email atın ve fotokopisini su geçirmeyecek şeklde bir poşete koyup yanınıza alın.
10. Arabanızın deposunu doldurup asla yarım depodan az yakıtla gezmeyin.

15 Mart 2015 Pazar

Ukrayna'dan 12 Hayatta Kalma Dersi / 12 Survival Lessons from Ukraine

Merhaba uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum.
Twitter adresinde denk geldiğim ve faydalı olabileceğini düşündüğüm bir paylaşımı size Türkçe'ye çevirmek isterim.

Yazının orjinali aşağıdadır.
http://www.themodernsurvivalist.com/archives/4022
yazıda bahsedilen Ukrayna'daki savaşı gören kişinin oluşturduğu forum sayfasının linki de aşağıda:
http://www.survivalistboards.com/showthread.php?t=383778

Yazının aslındaki maddeleri bize göre yorumlayarak ve özetleyerek yazacağım.

1- Topçu ve piyade kuvvetleri hayatta kalan yalnız kahraman fantazilerini her zaman döver.
Bir iç savaş ya da dış savaş durumunda en acı ders hayatta kalma grupları ya da imkansız olanaksızlara karşı bir sığınakta hayatta kalmaya çalışmanın kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacağıdır. Bir birey ya da küçük bir grubun kendisini yok etmeye gelen bir işgal kuvvetiyle yüz yüze mücadele etme imkanı yoktur. Bırakın evleri, kasabaları bütün bir şehir işgal kuvvetlerinin eline düşmektedir. Bu boyutta bir çatışmaya karşı koymak size sıkılana kadar ateş edilmesi, sıkıldıklarındaysa sizi topçu ateşine ya da hava bombardımanına maruz bırakarak patlatmalarına yol açacaktır.

2-Yemeğinizi, suyunuzu, sığınağınızı ve ilaçlarını hazırlamış olmanız gerekir.
Ukrayna'daki pek çok insan şu anda susuzluk ve kıtlık çekmekteler. Ayrıca bombalamadan dolayı evleri ve elektrikleri yok. Bu nedenle savaş durumunda soğutmasız muhafaza edilebilecek ve az miktarda ya da hiç pişirme gerektirmeyen gıdalara ihtiyaç var. Ayrıca her türden ve ölçüden su kabına ve tabi ki olabildiğince çok miktarda suya. Kötü koşullardan dolayı oluşacak soğuk algınlığı, grip, ateş, ishal gibi basit hastalıkların, bebek bezi maması gibi temel ihtiyaçların önceden ve gizlice stoklanmış olması gerekiyor. Isınma ve pişirme için alternatiflerin olması da gerekiyor. Uyku tulumu ve çadır da çok önemli. Bir yere sığınmanız durumunda kırık camlar ve kapılar nedeniyle bina içinde ya da bir mülteci kampında bina içinde size konfor ve mahremiyet kazandıracaktır.

3-Olaylara karışmayın
Protesto yürüyüşleri ve eylemleri, şiddet eylemlerine katılmaktan, görüntü vermekten kaçının.
Sizleri komşunuz hatta akrabanız bile ihbar edebilir. Politik görüşünüzü kendinize saklayın. Eğer taraf tutarsanız da geri dönüşü olmayacağınız bilin. Eski arkadaşlarınız, çalışma arkadaşlarınız, komşularınız... Zor durumda (sorguda işkence gördüklerinde ya da infaz edilmemek için bir şans zannettikleri anda) kaldıklarında kendilerini sağlama almak için sizin adınızı vereceklerdir.

4- Davranış, kıyafet ve teçhizat sizi öldürtebilir ya da tutuklattırabilir.
Herşeye karşı o kadar tarafsız olun ki, (bunu üstünüzdeki kıyafetler, işaretler, saç sakal dövme gibi şeyler  de bile göstermeniz gerekebilir) birisi sizi gördüğünde kimin tarafını tuttuğunuzdan emin olamasın. Savaş ya da karışıklık durumunda ilk yapılan şeyler yollarda kontrol noktaları oluşturmaktır. Ve bu noktalardan geçip geçememek hayat ile ölüm arasındaki çizgi olabilir.
Bir silah, GPS, telsiz, haritalar, propaganda malzemeleri sizi tehlikeli kılar. Ayrıca kamera, fotoraf makinesi, laptop vb. casusluk araçları sizi zor duruma sokar.

5-Kontrol noktalarıyla başa çıkmayı öğrenin
Kontrol noktalarında kadınlar ve çocuklar erkekler kadar dikkat çekmez, toplu taşıma araçları daha az incelenir. Seyahat için az şey taşımak, sağlıklı olmak, gerekirse uzun mesafe yürüyebilmek (toplu taşımadan indirilebilir ya da çok sevdiğiniz arazi aracına el konulabilinir) için uygun giyinmek önemlidir. Rüşvet vermek (nakit para, değerli maden) gerekebilir. Gizlenmiş bir silah sizi öldürte ya da tutuklattırabilir. Taşınacak ve değerli olan şeyler asla cepte ya da çantada olmamalı. Kıyafetin, beden boşluklarının (kadınlar), yutulmalı, oyuncaklar vb. şeyin içine saklanmalıdır. Her zaman altınınızın olması gayet iyidir.

6-Silahlar sizi kurtarabilir, ama kurtaramaya da bilir.
Eğer savaşın taraflarından biri değilseniz, taraflardan biri ile karıştırılma riskini almamlısınız.
Asla açıkta silah taşımamalısınız. Sahip olduğunuz silahı her an satmaya, saklamaya hatta atmaya hazır olmalısınız. Eğer tarafınız yoksa iyi saklanmış bir miktar para bir silahtan daha kıymetli olacaktır.

7-Bir 9mm tabanca ya da katlanır dipçikli bir tüfek satın alın.
Olur da sınırı geçmek durumunda kalırsanız geri de bırakacağınız silahların hemen satılabilir tipte olmasının önemi büyüktür. Ayrıca tüfek tercihinizi katlanır dipçikten yapmanız kolay saklayabilinmesi nedeniyle size esneklik sağlayacaktır.

8-Pasaportlar ve kimlikler önemlidir.
Savaş bölgesinde gezerken kimliğinizin olduğundan emin olun. Her kontrol noktasında sizden kimlikler (birden fazla) istenecektir. Kanıtlanamayan bir kimlik var olmayan bir kişiye dönüşmenize sebep olabilir.

9-Nakit kraldır!!!
Savaşa rağmen Ukrayna'da hala gıda var. Ancak insanlarda alabilecek para yok. her ay fiyatlar %30 zamlanıyor. YErel para yerine dolar ve Euro olması sizi sinsi ikinci düşmandan (enflasyon) koruyabilecek tek şey.

10-EDC'nizi iyi kullanın!!!
Öyle bir an gelir ki sahip olduğunuz tek şey cebinizde kalanlardır. Cebinizde kalanlarla boş bir yeri sışınak haline getirmeye, karnınızı doyurmaya ya da kendinizi savunmaya çalışabilirsiniz. Kefenin cebi yok ama pantolonunuzun var. Ölmeden önce bu ceplerde ne olduğuna iyi karar verin.

11-Bir offshore hesabı açın
Bimki gibi ülkelerde işler kötüleşince devalüasyon olur ve bankalar kapılarını kapar. Enflasyona uğramamk ve kendi paranıza ulaşabilmek için bir offshore hesabı açmak en mantıklı yoldur.
Savaşın taraflarından biri değilseniz para en çok ihtiyacınız olacak şeydir. Ancak hırsız evinize girdiğinde silah satın alamayacağınız gibi, ülkenizde savaş çıktığında da offshore hesap açamazsınız.

12-Evinizi terketmeye hazır olun ve zamanını bilin.
Kesin olan bir şey vardır ki savaş olan yerden uzak durmak yapılacak en iyi şeydir. her zaman gidelecek bir ülkenin planlamasını yapın. Nereye gider, ne iş yapar, kimi arar nasıl yaparsanız.
Planlama size çok fazla zaman kazandıracaktır.